Zdena Grúberová - WebSlovensko.sk
dnes je: utorok 23.október 2018 - kalendarium

Zdena Grúberová

Zdena Grúberová (*24.11. 1933, Šenkvice - 18.1.2017) - slovenská filmová a divadelná herečka. Svojho času jedna z najobsadzovanejších slovenských herečiek.

Zdena Grúberová začínala s kariérou herečky v Martinskom divadle. Vo veku 21 rokov prestúpila do Slovenského národného divadla. Členkou Činohry SND bola od septembra 1954 až do konca roka 1998. Počas tohto obdobia stvárnila deväťdesiat divadelných tragické, dramatické, ale aj postáv plných smiechu.

Z filmografie

  • 1955: Drevená dedina (Hana Ťapajová)
  • 1959: Kapitán Dabač (lekárnička Naďa Rybanská)
  • 1961: Predjarie (Marka)
  • 1961: Kotrmelec (Helenka Vlčková)
  • 1963: Geľo Sebechlebský
  • 1965: Smrť prichádza v daždi (Fialová)
  • 1966: Drotár (Ľudmila)
  • 1967: Hernani Hernani (doňa Sol de Silva)
  • 1968: Balada o siedmich obesených (Táňa)
  • 1971: Žiarlivé ženy
  • 1971: V tieni vlkov
  • 1972: Večne mladá história (Luisa Germont)
  • 1972: Žiarlivosť (Terézia Varínová)
  • 1972: Červené víno Eva Bolebruchová
  • 1973: Miesto v dome
  • 1973: Cid (princezná Urraca)
  • 1974: Veľká noc a veľký deň (Bea Zlatošová)
  • 1975: Jeden zo siedmich (Wernerová)
  • 1975: Lampióniky
  • 1975: Šeptající fantom (Helena)
  • 1975: Tridsaťdeväť stupňov v tieni
  • 1975: Vzbura v ulici Sycamore (Phyllis Hayesová)
  • 1976: Odsúdení na život (Isabel)
  • 1976: Prvá nadovšetky
  • 1976: Rozhodnutie (Julka Kubišová)
  • 1976: Štyria grobiani (Margareta)
  • 1978: Ľudská láska (gazdiná)
  • 1978: Príbeľská vzbura Janka Kráľa
  • 1978: Večera (Škereňová)
  • 1979: Cnostný Metod (Etelka Šubíková)
  • 1979: Odveta (Jungová)
  • 1979: Sto hodin do zatmění (Liesel)
  • 1979: V predvečer (Anča – richtárka)
  • 1980: Katedra etiky (Barvinská)
  • 1980: Jubelove deti (Helena)
  • 1980: Bakaláři
  • 1980: Tato malá zem
  • 1980: Veselé panie z Windsoru (pani Pageová)
  • 1980: Vojak a bratove slzy (Tatrana)
  • 1980: Zbožňovaná
  • 1981: Popoluška
  • 1981: Dozrievanie
  • 1982: Valika (mama)
  • 1983: Husiarka a kráľ (Gazdiná)
  • 1984: Drahý strýčko (Anna)
  • 1984: Efekt postavení
  • 1984: Mariša (Lízalka)
  • 1984: Vrabce z Tŕnia (Tomášova mama)
  • 1985: Balada o vkladnej knižke (Dana)
  • 1985: Výlet do Paříže
  • 1986: Výnosné miesto (Kukuškinova)
  • 1986: Nástupca (Bradleyová)
  • 1988: O Džaudarovi a jeho bratoch
  • 1988: Exemplárny prípad (Danka Skočková)
  • 1988: Zázračná rosa (Macocha)
  • 1988: Šesťkrát žena (Elvirina sestra)
  • 1990: Puto najsilnejšie (Mary Ann)
  • 1991: Štúrovci (Alžbeta Ostrolúcka)
  • 1991: Koleso osudu (pestúnka)