Viliam Polónyi - WebSlovensko.sk
dnes je: sobota 22.september 2018 - kalendarium

Viliam Polónyi

Viliam Polónyi (*6.7.1928, Krupina – † 12. 11. 2012, Bratislava) - slovenský ochotník a herec a muzikant. Bývalý futbalista a futbalový funkcionár.

Viliam Polónyi bol absolventom Obchodnej školy. Po jej skončení odišiel hrať futbal do Zlína, neskôr prestúpil do bratislavskej Káblovky. No očarilo ho divadlo, ktorému sa rozhodol venovať na profesionálnej úrovni. V roku 1949 uspel v konkurze do novovzniknutého zvolenského Stredoslovenského divadla. Neskôr prešiel do Nitry. Vojenskú základnú službu absolvoval vo Vojenskom umeleckom súbore, kde sa zdokonaľoval ako spevák a konferansiér.

Ďalšie kroky Viliama Polónyiho smerovali do Bratislavy. Stal sa členom činohry Novej Scény, Hral aj v divadle pre deti a mládež a dokonca sa predstavil aj v operete. Na Novej Scéne odohral množstvo divadelných predstavení.

Ocenením hereckých kvalít Viliama Polónyiho bolo udelenie titulu Zaslúžilý umelec (za postavu Palčíka v hre Jozefa Gregora Tajovského Statky zmätky).

Viliam Polónyi pôsobil aj v Slovenskom rozhlase a v Slovenskej televízii. Svoj filmový debut absolvoval v roku 1955 v snímke Štvorylka. Stvárnil veľké množstvo svojráznych postavičiek, ako aj charakterových úloh v rôznych žánroch. Spolupracoval s režisérom Andrejom Lettrichom, keď v jeho voľnej detektívnej tetralógií stvárnil úlohu poručíka Michalka. Divákom sa však veľmi páčil ako výmyselnícky báťa Klimo vo filme Sebechlebskí hudci z roku 1975. Účinkoval v takmer 100 slovenských i zahraničných filmoch. Za filmové role bol ocenený cenou IGRIS. Majster Polónyi pôsobil aj vo funkcii riaditeľa Divadla A. Bagara v Nitre, a neskôr aj ako riaditeľ Novej scény v Bratislave. Kvôli zdravotným ťažkostiam odišiel do predčasného dôchodku, no aj napriek tomu ostáva stále činný.

Popri hereckej kariére nezabudol Viliam Polónyi ani na futbal. Dlhoročne pôsobil ako funkcionár AŠK Inter Bratislava.

Z filmografie

  • Štvorylka (1955)
  • Šťastie príde v nedeľu (1958)
  • Prerušená pieseň (1960)
  • Archimedov zákon (1964)
  • Prípad Barnabáš Kos (1964)
  • Smrť prichádza v daždi (1965 por. Michalko)
  • Šerif za mrežami (1965)
  • Vrah zo záhrobia (1966 - por. Michalko)
  • Rok na dedine (1967)
  • Drak sa vracia (1967)
  • Volanie démonov (1967 - por. Michalko)
  • Balada o siedmych obesených (1968)
  • Naši pred bránami (1970)
  • Páni sa zabávajú (1971)
  • Očovské pastorále (1973)
  • Prípad krásnej nerestnice (1973 - npor.Michalko)
  • Deň, ktorý neumrie (1974)
  • Pacho Hybský zbojník (1975)
  • Sebechlebský hudci (1975)
  • Kosenie Jastrabej lúky (1981)
  • Plavčík a Vratko (1981)
  • Tisícročná včela (1983)


  • Viliam