Soňa Valentová - WebSlovensko.sk
dnes je: piatok 27.apríl 2018 - kalendarium
športové výsledky-prehľady 2017

Soňa Valentová

Soňa Valentová (* 3.6. 1946, Trnava - ) - slovenská herečka, jej manželom bol režisér Pavol Haspra a dcérou speváčka Katarína Hasprová.

Umelecké sklony prejavovala Soňa Valentová od mala, hrala na klavír, chodila na balet. Počas štúdií na gymnáziu si vyvolila herectvo. Po maturite nastúpila na VŠMU (Vysoká škola múzických umění), kde vyštudovala herectvo.Od augusta roku 1967 bola členkou činohry Slovenského národného divadla v Bratislave.

Soňa Valentová si zahrala v celom rade filmov. Debutovala v roku 1968 a prvü významnú úlohu dostala už o rok neskôr vo filme Otakara Vávru Kladivo na Čarodejnice.

výber z filmografie

  • Mačka na rozpálenej plechovej streche (2007 - TV film)
  • Ordinácia v Ružovej záhrade (2007 - TV seriál)
  • Requiem pro panenku (1991 - TV film)
  • Perinbaba (1985 - TV film)
  • Chrobák v hlave (1981 - TV film)
  • Noční jazdci (1981 - TV film)
  • Nebezpečné známosti (1980 - TV film)
  • Na skle maľované (1980 - TV film)
  • Na vysokej skale (1978 - TV film)
  • Útek zo zlatej krajiny (1977 - TV film)
  • Amurské rozprávky (1975 - TV film)
  • Slovácko sa nesúdi (1975 - TV film)
  • Bohatier Ivan (1974 - TV film)
  • Cid (1973 - TV film)
  • Medený gombík (1970 - TV film)
  • Portrét Doriana Graya (1969 - TV film)
  • Kladivo na čarodejnice (1969 - TV film)
  • Mária Tudorová (1968 - TV film)

Soni Valentovej bola venovaná jedna časť televízneho programu Herecké legendy (2014) a Takí sme boli (2007). Vystupovala aj v ďalších programoch Ako Vtipnejší vyhráva (1971), Stretnutie so šansónom (1980), Zábavný televízny archív (1981), atď....

Za svoje herecké umenie obdržala Soňa Valentová mnoho ocenení napr: Cenu Janka Borodáča (1970), Zlatého krokodíla (1975). V roku 1988 bola ocenená titulom Zaslúžilá umelkyňa (1988). V roku 2006 obdržala vysoké slovenské štátne vyznamenanie – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za zásluhy v oblasti kultúry.