Mikuláš Huba - WebSlovensko.sk
dnes je: štvrtok 19.október 2017 - kalendarium

Mikuláš Huba

Mikuláš Huba (*19.10. 1919, Spišská Nová Ves – † 12. 10- 1986, Bratislava) - významný slovenský herec a výborný recitátor.

Herectvo Mikuláš Huba študoval u Janka Borodáča. Bol členom činohry SND (v rokoch 1953 - 1963 bol aj jej šéfom). Mikuláš Huba bol manželom opernej speváčky Márie Kišonovej-Hubovej a otcom herca Martina Hubu.

Z filmografie

  • 1947: Varúj...! (ing. Gregor)
  • 1948: Vlčie diery (Matúš Svrčina)
  • 1949: Priehrada (Inžinier Hájnik)
  • 1951: Boj sa skončí zajtra (Tokár, + umelecká spolupráca na scenári)
  • 1951: Akce B (major SNB)
  • 1952: Mladé srdcia (Grešo)
  • 1952: Únos (čs. delegát v OSN)
  • 1957: Posledná bosorka (majster Peter)
  • 1959: Letiště nepříjimá (Lipták)
  • 1960: Na pochode sa vždy nespieva (inžinier Barič)
  • 1965: Smrť prichádza v daždi (Holeš)
  • 1966: Živý bič (notár)
  • 1966: Siedmy kontingent (generál)
  • 1967: Vreckári (plukovník)
  • 1972: Zajtra bude neskoro (Lányi)
  • 1973: Skrytý prameň (Orphanides)
  • 1975: Šepkajúci fantóm (dr. Kysela)
  • 1975: Vivat Beňovský! (biskup Soltyk)
  • 1976: Vojaci slobody (gen. Sázavský)
  • 1977: Advokátka (primár)
  • 1978: Poéma o svedomí (gen. Golian)
  • 1980: Na baňu klopajú (kráľov splnomocnenec)
  • 1981: Člny proti prúdu (muž v smokingu)
  • 1983: Putování Jana Amose (Oxenstijerna)
  • 1984: Keď jubilant plače (dramatik)
  • 1990: Svědek umírajícího času (Bohuslav z Michalovíc)

Zahral si aj v seriáloch Sám vojak v poli (1965), Straty a nálezy (1975), alebo Americká tragédia (1976)