Martin Ťapák - WebSlovensko.sk
dnes je: streda 19.december 2018 - kalendarium

Martin Ťapák

Martin Ťapák (* 13.10.1926, Liesek – † 1.2. 2015) - filmový režisér, herec, tanečník a choreograf. Otec herca Mareka Ťapáka.

Martin Ťapák bol choreografom a režisérom SĽUKu (1950-1958), režisérom pražskej Laterny magiky (1959-1961). OD roku 1961 bol Martin Ťapák režisérom v Slovenskom filme, keď už pred tým mal za sebou aj niekoľko hereckých úloh.

Z filmografie

  • Vlčie diery (1948 - herec: Sáša)
  • Katka (1949: herec)
  • Priehrada (1950 - herec: paholok)
  • Akce B (1951- herec: voj. Ondro)
  • Rodná zem (1953 - herec: Martin)
  • Neporažení (1956 - herec: voj. Janko)
  • Dáždnik svätého Petra (1958 - herec - kočiš Maťo)
  • Kapitán Dabač (1959 - herec: Maťo)
  • Práče (1960 - herec: Gallo)
  • Pieseň o sivom holubovi (1961 - herec: slovenský partizán)
  • Procesí k Panence (1961 - herec: Vojta)
  • Jánošík I-II (1962-63 - herec: Uhorčík)
  • Ikarie XB 1 (1963 - herec: Petr Kubeš)
  • Kto si bez viny (1963 - herec: por. Fillo)
  • Živý bič (1966 - réžia)
  • Nevesta hôľ (1971 - réžia)
  • Zajtra bude neskoro (1972 - réžia s Alexandrom Karpovom)
  • Putovanie do San Jaga (1973 - réžia)
  • Deň, ktorý neumrie (1974 - réžia a herec: kpt. Rybin)
  • Pacho hybský zbojník (1975 - réžia)
  • Sváko Ragan (1976 - réžia), TV film
  • Stratená dolina (1976 - réžia)
  • Krutá ľúbosť (1978 - réžia)
  • Hodiny (1980 - réžia)
  • Plavčík a Vratko (1981 - réžia)
  • Popolvár, najväčší na svete (1982 - réžia)
  • Zrelá mladosť (1983 - réžia)
  • Návrat Jána Petru (1984 - réžia)
  • Dies irae (1984 - réžia), TV film
  • Skleníková Venuša (1985 - réžia)
  • Kohút nezaspieva (1986 - réžia)
  • Neďaleko do neba (1987 - réžia)
  • Montiho čardáš (1989 - réžia)