Martin Gregor - WebSlovensko.sk
dnes je: utorok 21.november 2017 - kalendarium
športové ročenky

Martin Gregor

Martin Gregor (*14.11.1906, Trnava - † 29.jún 1982) - vlastným menom Guttman. Martin Gregor bol predovšetkým divadelný herec a recitátor, neskôr aj režisér. Bol jednou zo zakladajúcich osobností slovenského profesionálneho divadelníctva. Kvôli svojmu židovskému pôvodu bol počas druhej svetovej vojny z divadla vyhodený. Okrem účinkovania na javisku Slovenského národného divadla Martin Gregor účinkoval aj v rozhlase a televízii. Mal charakteristické zafarbenie hlasu.

Z filmografie

  • Vlčie diery (1948)
  • Smrť sa volá Engelchen (1961 - TV film)
  • Jánošík I.-II. (1962-1963 - TV film)
  • Archimedov zákon (1964)
  • Obchod na korze (1965 - holič Katz)
  • Vrah zo záhrobia (1966 - Burian)
  • Zmluva s diablom (1967 - Pavelka)
  • Páni sa zabávajú (1971 - Taušer)
  • Hlas toho tretieho (1976 - profesor)
  • Článok na prvú stranu (1978 - Godon)
  • Zastretý farebný svet (1978)



Martin