Jozef Adamovič - WebSlovensko.sk
dnes je: piatok 27.apríl 2018 - kalendarium
športové výsledky-prehľady 2017

Jozef Adamovič

Jozef Adamovič (*23.4.1939, Trnava – † 2. 8. 2013, Košice) - Jozef Adamovič bol slovenský divadelný i filmový herec, pedagóg a režisér. Člen činohry Slovenského národného divadla. Do povedomia vošiel ako filmový Móric Beňovský zo seriálu Vivat Beňovský!!! (1975).

Z filmografie:

  • Štvorylka (gavalier)
  • Skaly a ľudia (1959 - študent)
  • Valčík pro milión (1960 - Franta)
  • Most na tú stranu (1961 - Milan)
  • Prosím, nebudit! (1963 - Pepík)
  • Ikarie XB 1 (1963 -Zdeněk Lorenc)
  • Archimedov zákon (1964 - účtovník)
  • Kubo (1965 )
  • Synovia Veľkej medvedice (1965 - Die Söhne der Grossen Bärin)
  • Majster kat (1966 - Buran)
  • Vrah zo záhrobia (1967 - Mikuš)
  • Rok na dedine (1967 - Martin Chvojka)
  • Traja svedkovia (1968 - učiteľ Marek Blaho)
  • Hry lásky šálivé (1971 - Riccardo)
  • Tie malé výlety (1972 - Ivan Taraba)
  • Stretnutie (1975 - Kuzma)
  • Šepkajúci fantóm (1975 - Berco Mikuš)
  • Vivat Beňovský! (1975 - Móric Beňovský)
  • Zlatá réva (1977 - traktorista Pavol Dian)
  • Nie (1978 - Štefan)
  • Choď a nelúč sa (1979 - Talský)
  • Odveta (1980 - Kučera)
  • Temné slunce (1981 - Dan)
  • Člny proti prúdu (1981 - komisár Múčka)
  • Noční jazdci (1981 - Imro Jakubec)
  • Súdim ťa láskou (1981 - Daniak)
  • Šípková Ruženka (1990 - kráľ Leopold)
  • Pták Ohnivák (1997 - vyslanec)

Jozef Adamovič si zahral aj v televíznom spracovaní klasickej veselohry Jozefa Gregora Tajovského Ženský zákon (1967), alebo televíznom filme Kubo (1965 - postava Paľka) v hlavnej úlohe s Jozefom Krónerom.

Jeho manželkou bola herečka Božidara Turzonovová