Eva Kristínová - WebSlovensko.sk
dnes je: utorok 23.október 2018 - kalendarium

Eva Kristínová

Eva Kristínová (*5.8.1928, Trenčín - ) - slovenská divadelná a filmová herečka, bývalá členka Činohry Slovenského národného divadla (SND). Na doskách SND stvárnila celú škálu rôznych ženských postáv (asi 80), medzi ktorými nechýba ani Lady Macbeth.

Z filmografie Evy Kristínovej

  • Štyridsaťštyri (1957)
  • Smrť sa volá Engelchen (1960)
  • Na pochode sa vždy nespieva (1960)
  • Sám vojak v poli (1964)
  • Kubo (1965)
  • Rysavá jalovica (1970)
  • Lucrezia Borgia (1974)
  • Štyria grobiani (1976)
  • Zypa Cupák (1976)
  • Ežo Vlkolinský (1978)
  • Gábor Vlkolinský (1978)
  • Nech žije deduško (1978)
  • Posledný súd Michelangela Buonarrotiho (1980)
  • Bytčianka z doliny (1981)
  • Mojmír II. (1981)
  • V našom meste býva Gulliver (1989)

Medzi filmovými dielami, v ktorých Eva Kristínová účinkovala, nechýbajú ani rozprávky, veselohry, či dramatické diela.

Okrem filmu a divadla bola Eva Kristínová aj zdatnou recitátorkou a šansonierkou.

Otec Evy Kristínovej bol čs.legionárom, ona sa neskôr pridala k Slovenskému národnému povstaniu, v ktorom fungovala ako spojka.